Hvis man har planer om å lage websider, er som kjent WordPress et nyttig verktøy. Vi vil gå så langt som å si at det er det beste CMS (Content Management System) man kan bruke i dag. Dette er fordi man har utallige muligheter med design og funksjoner som er relativt enkle å implementere. Du kan lese mer om hvorfor man bør velge WordPress her!
Vi i Compile har planer om å lage "webinarer", eller web-kurs om du vil, fremover. Et av disse vil omhandle WordPress-installasjon (å legge inn WordPress manuelt) og oppsett av enkle websider.
Her følger en smakebit av det kommende kurset. Denne delen omhandler ting å tenke på når man skal skaffe seg et domene og webhotell, samt å legge inn WordPress for tilbydere som ikke har en funksjon for enkelt oppsett av WordPress.
Før man kan begynne å lage websider, må man ha et domene. Et domene er nettadressen sidene dine vil ligge på. Man må også ha et webhotell hvor alle filer og databaser blir lagret.
Det finnes mange forskjellige tilbydere av disse tjenestene, det blir litt opp til hver enkelt hvilken tilbyder man velger. Vi anbefaler å tenke seg litt om før man velger en tilbyder;
(Husk også på at du må ha MySQL-database i ditt webhotell. De fleste tilbydere har dette som standard, men sørg for at det følger med.)
Etter du har kjøpt domene og skaffet et webhotell, er det på tide å legge inn WordPress!
(Metodene vi bruker vil fungere både i Windows, på Mac og Linux)
Det neste man må gjøre etter å ha skaffet seg et domene og webhotell er å laste ned og legge inn WordPress. Her finnes det også flere måte å gjøre det på, men vi vil fokusere på å legge inn via FTP (File Transfer Protocol). Det er som regel denne metoden man legger inn WordPress på, dersom tilbyder av domene og webhotell ikke har noen enkel funksjon for å legge inn WordPress. Så la oss begynne.
For å laste ned WordPress, gå til https://nb.wordpress.org/ og last ned siste versjon. Den finner du lett tilgjengelig på forsiden.
Du vil da få en zip-fil. Pakk ut denne.
Nå er det på tide å overføre WordPress-filene til ditt domene.
Når du kjøpte domene og webhotell fikk du også en del innloggings-informasjon. Det vi er ute etter her er FTP-informasjonen. Noen ganger kan det hende du trenger å motta en egen mail med brukernavn og/eller passord. Dette gjøres typisk via dine sider hos tilbyderen.
Denne informasjonen består av et servernavn (f.eks. ftp.domenenavn.no), portnummer (som regel 21), brukernavn og passord. (Har du lett tilgang til MySQL-databaseinformasjon her også, så noter gjerne dette eller snakk med kundeservice for å få det. Det trenger du senere under førstegangsinstallasjon av WordPress.)
Neste steg nå er å laste ned og kjøre en FTP-klient så du kan sende og motta filer til dine websider. Vi vil bruke FileZilla under dette kurset, siden den er gratis, lett å installere og enkel å bruke. Du finner FileZilla på https://filezilla-project.org/
Etter du har lastet ned og installert FileZilla, kjør programmet. Deretter velger du Fil, så Tjeneroppsett. I vinduet som åpner seg velger du Ny Tjener, gir den et navn (navnet på siden din f.eks.) og fyller ut FTP-informasjonen du fikk fra din tilbyder i feltene til høyre. Du starter med Vert øverst (det er som regel ftp.domenenavn.no eller lignende), så velger du port (mest sannsynlig 21). Deretter setter du Innloggingstype til Normal og fyller ut Bruker og Passord som du fikk fra din tilbyder. De andre innstillingene her trenger vi ikke røre. Nå kan du trykke på «Koble Til».
Hvor du ender opp i filsystemet på webhotellet ditt kan variere fra tilbyder til tilbyder. WordPress-filene skal legges inn i en mappe som heter «public_html» (den kan også hete "www" hos noen tilbydere). Hvis du er koblet til men ikke ser noen mapper, er det denne du allerede er inne i.
Når du er inne i mappen som heter "public_html" (eller "www") på høyre side av det todelte vinduet, blar du deg frem til stedet du pakket ut WordPress-filene tidligere i det venstre vinduet. Gå inn i mappen som heter "wordpress", der vil du finne tre mapper: "wp-admin", "wp-content" og "wp-includes", samt en del filer. Marker alle disse mappene og filene og dra de over i det høyre vinduet for å laste de opp.
Når filene og mappene er ferdig lastet opp er det klart for førstegangs installasjon av WordPress!
Dette var som sagt en liten smakebit på webinaret som omhandler oppsett av enkle sider i WordPress. Resten av kurset vil også inneholde informasjon om temaer, plugins og oppsett av enkle sider, menyer, logoer osv.
Det er bare å følge med videre dersom du har interesse for å lære mer om WordPress! 🙂